Компанії ADRIAN GROUP (Словаччина) є що запропонувати підприємствам України

Компанії ADRIAN GROUP (Словаччина) є що запропонувати підприємствам України

Наприкінці вересня цього року у Сумах було підписано Меморандум про співпрацю з словацьким містом Банська Бистриця, який сприятиме розвитку туристичного, бізнесового та інвестиційного потенціалу обох міст, що стали тепер містами-побратимами. Чимало зусиль для цього доклала і наша колишня співвітчизниця, виконавчий директор і співзасновник словацької компанії ADRIAN GROUP Вікторія Вранска. У рамках інформаційного обміну про економічний потенціал Сум і Банської Бистриці пропонуємо інтерв’ю з пані Вранска.

-  Пані Вікторія, як би Ви у двох словах сформулювали, що таке ADRIAN GROUP, і чим вона  займається?
- Марка ADRIAN виникла у 1993 році  і майже відразу стала словацьким брендом успішних рішень в енергетиці будинку, в т.ч. й за кордоном. З дня свого заснування фірма приносить на словацький ринок інноваційні технології, які допомагають економити енергію. Головним продуктом фірми завжди було і буде зниження витрат на досягнення теплових режимів, а також захист навколишнього середовища.
- Як давно Ви працюєте в цій компанії, з чого все починалось?
- Я в компанії із 1995 року. На початку 90-х на ринку Чехословаччини відбувався активний перерозподіл власності, який спричинив розвал в першу чергу промислових гігантів з подальшою приватизацією та появою окремих дрібніших підприємств. Все це відбувалося на тлі значного підвищення тарифів на тепло. Енергія перетворилася в дорогий товар, який найчастіше визначав саме існування і розвиток нового суб’єкта. Постало гостре питання децентралізації тепла і більш ефективного його споживання і реагувати потрібно було без зволіканнь
В таких умовах під нашим брендом було реалізовано кілька ключових реконструкцій енергетичних систем, в основному в промисловій сфері. Ми принесли енергоефективні технології із країн Західної Європи і змогли успішно скористатися їхнім досвідом на внутрішньому ринку. Нашими першими клієнтами стали великі заводи і фабрики важкого і легкого машинобудування Словаччини, наприклад, такі як SES Tlmače, Hontianske Strojárne, ŽOS Trnava, VOJUS Považská Bystrica, Chemstroj Strážske, Nitrianske Strojárne, SACHS Trnava, ZŤS Sabinov, Železiarne Podbrezová, PSL Považská Bystrica, Tatramat Poprad і багато, багато інших. Потрібно сказати, що 99% з них до цих пір активно користуються обладнанням, встановленим майже 25 років тому.

- А як далі розвивалася компанія?
- Нам вдалося успішно скористатися отриманим досвідом за рахунок розвитку власного виробництва в Банській Бистриці. Ключовим завданням, з яким необхідно було впоратися в першу чергу, стало успішне освоєння технологій інфрачервоного опалення. І це нам вдалося! Ми змогли переплавити практичний  досвід і знання в конструкцію і дизайн своїх виробів. Так були створені газові інфрачервоні обігрівачі під маркою ADRIAN-RAD, які і до цього дня мають добре ім’я в країні і за кордоном.

- А що власне привертає ваших замовників?
- При відмові від старих центральних котелень і переході на наші опалювальні технології замовники досягають величезної економії енерговитрат. За відгуками споживачів, до 80% в рік! Це дуже багато. А термін окупності складає від 1,5 до 2-х років. Для порівняння термін окупності газової котельні становить близько 8-12 років. Термін окупності технологій поновлюваних джерел енергії (сонячні батареї, теплові насоси, біопаливо і т.п.) — не менше 15 років. Сьогодні ми є також визнаним лідером, що стосується якості виробництва і використовуваних матеріалів. Це підтверджується безліччю отриманих компанією нагород за розробки та інновації.
- А якщо замовника цікавлять інші способи отримання теплової енергії?
Так, ви маєте рацію, енергетика — це дуже динамічний сектор діяльності, який постійно кидає нові виклики. Тому у нас була створена випробувальна лабораторія, що дозволило  поступово розширити асортимент обладнання. Спочатку ми включили в портфоліо повітронагрівачі — від зовсім невеликих по потужності  і  до 1 МВт. Потім зосередилися на системи управління та регулювання, тобто «менеджмент» тепла і мікроклімату. А сьогодні вже пропонуємо клієнтам повний контроль над будь-якою системою на його об’єкті — опалення, охолодження, вентиляція, освітлення, системи охорони та пожежної безпеки, контроль за якістю середовища і т. п. Причому з будь-якої точки планети і до будь-якого гаджету.

- Отже, компанія  займаєтеся тільки опаленням підприємств?
- Звичайно, ні! Крім основної програми ми багато часу приділяємо додатковим технологіям, які для деяких замовників стають нашим головним продуктом. Наприклад, ми є фахівцями з дестратифікації. Займаючись утилізацією «теплової подушки», яка утворюється при підйомі до стелі нагрітого повітря, економимо додатково не менше 10 — 15% витрат. Це діє на всіх без винятку об’єктах з будь-якою системою опалення або тепловиділення.
Також успішною стала програма газових дверних завіс для великих воріт. У цій області досить мало хороших альтернативних пропозицій, і наше обладнання є дуже затребуваним.
Поступово ми почали розуміти, що з глобальним потеплінням клімату охолодження влітку стало також затребуване, як і опалення взимку. Тому наші пропозиції сьогодні є цілорічними і більш комплексними. Причому не тільки для промислової сфери, а й для сільського господарства, спортивних споруд, тощо.
- Це все – сфера обладнання, а як щодо послуг?
- Ми розширили і спектр наших послуг. За допомогою широкої мережі партнерів у багатьох країнах доводимо проект від початкової ідеї до фази кінцевої реалізації та гарантійного обслуговування. Наш відділ техпідтримки безкоштовно забезпечує консультації по розробці технічних рішень для забезпечення не тільки теплових режимів, а й технологічних процесів.
Було реалізовано кілька цікавих проектів наприклад, дозрівання бетону, розморожування сипучих і інертних матеріалів, розморожування механізмів транспортних засобів, швидкої допомоги, міського транспорту, автобанів і багато іншого.

Поступово ми переорієнтувалися від пропозицій з технологічного устаткування до пропозицій комплексних рішень, коли для конкретного об’єкту разом із замовником визначаємо конкретні вимоги на тепло / холод / обмін повітря. Наші проекти завдяки швидкій окупності привабливі також для фінансових структур, тим самим можемо запропонувати замовнику оплату за рахунок зекономлених коштів.
- Яка географія постачання продуктів і послуг компанії? Чи є серед Ваших  замовників підприємства України?
- Сьогодні бренд ADRIAN експортується в 22 країни світу. У тому числі і в Україну. Зовсім недавно, наприклад,  були реалізовані успішні поставки теплоповітряних генераторів для фермерських господарств в Київській області. Сподіваюсь, що нашою продукцією зацікавляться і на Сумщині, адже енергозберігаючі технології і обладнання на сьогодні, наскільки мені відомо, вкрай актуальні для України.

ADRIAN GROUP s.r.o.
www.adriangroup.eu